Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал вчера посланичката на Северна

...
Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал вчера посланичката на Северна
Коментари Харесай

Външно извика посланичката на Северна Македония

Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал вчера посланичката на Северна Македония в България Агнеза Поповска поради отхвърли на управляващите в страната ѝ да позволен на територията ѝ български евродепутат и още четирима негови сънародници, които на 6 май т.г. са желали да поднесат цветя на българското военно гробище в Ново село.

Официално Скопие през вчерашния ден изясни, че евродепутатът Андрей Ковачев не е измежду българските жители, чието наличие в Северна Македония е нежелано, само че сред спътниците му е имало такива лица.

Ковачев, народен представител от групата на Европейската национална партия, реагира остро на това пояснение през вчерашния ден и изиска публично пояснение дали в Северна Македония има черни описи на българи и дали той попада в тях. Той попита и дали персонално северномакедонският президент Стево Пендаровски е наредил Ковачев да не бъде допускан в страната му.

По-рано еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей осъди дейностите на управляващите в Скопие по отношение на Ковачев и спътниците му.

" По време на диалога министърът (Иван Кондов - б.р.) изрази мощна угриженост и остро противоречие с дейностите на представителите на граничните управляващи на Република Северна Македония на Граничен контролно-пропусквателен пункт Ново село, които на 6 май 2023 година не позволиха влизане на територията на страната на господин Андрей Ковачев, български народен представител, член на Европейския парламент, собственик на дипломатически паспорт, на господин Милен Врабевски, ръководител на Фондация „ Българска памет “, както и на други трима български жители, с което е било възпрепятствано тяхно присъединяване в отдаване на респект към починалите български военнослужещи във военното гробище в Ново село ", се споделя в известието на външно министерство.

Кондов е декларирал още на Поповска, че " преглежда сходна мярка като голословна и несъвместима с европейските правила и правила, които Република Северна Македония се е заела да съблюдава ".

България счита за " недопустимо правенето на забранителни описи за жители на държава-членка на Европейски Съюз " и министерството на външните работи очаква да бъде осведомено с критериите, според които български жители и европейски парламентаристи са включвани в сходни описи, е споделил още Кондов.

Той е подчертал, че сходни дейности на публични институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат отрицателен отзив измежду българската общност и нанасят безспорна вреда  на изграждането на добросъседски връзки сред двете страни, се споделя още в известието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР